Vinologen kiezen Nederlandse Aspergewijn 2019

0
960

Zondag 17 februari jl. heeft een deskundige jury van de Verenigde Vinologen Nederland (VVN), dé Nederlandse Aspergewijn van 2019 gekozen.

In de categorie Nederlandse wijn was de jury unaniem en werd ‘Bergdorpje Wit’ van St.Martinus uit Vijlen, gekozen tot dé “Nederlandse aspergewijn 2019”. In de categorie Buitenlandse wijn werd gekozen voor San Vincenzo 2017 van Anselmi.

De verkiezing vond plaats tijdens een wijn-spijsproeverij bij Michelin-sterrenrestaurant Brienen aan de Maas.

Landelijk fenomeen

De vinologen zijn van mening dat er vaak wijnen als aspergewijn worden gekozen die niet geheel passen bij de koningin der groente. Voorts is de verkiezing van een aspergewijn vaak een regionale aangelegenheid, echter om dit te doorbreken is deze landelijke prijs ingesteld. Nieuw is jaar de beoordeling in 2 categorieën: Nederlands en Buitenlands.

Werkwijze en beoordeling

Na een eerdere blindtasting-selectieronde van maar liefst 80 ingezonden wijnen waren 30 wijnen genomineerd voor deelname aan de 4e Verkiezing Nederlandse Aspergewijn.

Tijdens de finaleronde werden uit deze genomineerde wijnen middels een blindtasting door leden van de Verenigde Vinologen Nederland een zestal wijnen gekozen voor de wijn-spijsfinale. In drie gangen werden deze 6 wijnen geproefd.

Er was bijzondere aandacht voor de ultieme wijn-spijscombinatie, waarbij als voorwaarde gold dat er interactie plaats moest vinden tussen de beide smaakprofielen (zowel van de wijn als van spijs).

De beste bijpassende wijnen kregen de titel ‘VVN – Nederlandse Aspergewijn 2019 – Categorie Nederlands’ en ‘VVN – Nederlandse Aspergewijn 2019 – categorie Buitenlands’.

De 3 gerechten waren in volgorde:

  1. Sint Jacobsmossel met asperges in krokant kruidenjasje met kerrie-gember-uiencompote.
  2. In big green egg gerookte forel met gegrilde asperges en truffelschuim.
  3. Gebakken ganzenlever met asperges met karnemelk en rode biet met daarbij bramenot.

Stan Beurskens: “Uiteraard zijn we erg blij met deze prijs. Ooit zijn we begonnen met het maken van wijn voor horecabedrijven die lid zijn van de promotie Stichting Bergdorpje Vijlen. En nu blijkt dat de smaak zó goed valt dat we zelfs deze professionals kiezen voor onze Limburgse wijn als aspergewijn voor heel Nederland. Dat is toch een geweldige promotie voor ons dorp! We zijn dan ook als wijnmakers van St.Martinus enorm trots op deze erkenning!”

Lees meer over St. Martinus in het nieuwe boek: Vrienden van Limburgse Wijn

“Mooi om te melden – primeur voor Vaals e.o – is dat er ook een ‘Bergdorpje rood’ komt die in de meeste restaurants van Vijlen e.o verkrijgbaar zal zijn”, aldus Beurskens.

‘Bergdorpje wit’ is verkrijgbaar op het wijndomein St.Martinus in Vijlen, via de webshop van St.Martinus, de streekproductenwinkel ‘Puur Viele’ in Vijlen en diverse restaurants in Vijlen, waaronder boscafé ‘t Hijgend hert, Hotel-restaurant Vijlerhof, restaurant Buitenlust, Hotel-restaurant Cuba Libre, cafe A gen Kirk en Hotel-restaurant Uit de kunst.

Interesse in wijnbouw? Neem een abonnement op Wijn en Wijngaard