KRIJT, de nieuwe Kerstwijn

0
69

In de tijd van de dinosauriërs…dronken we nog geen wijn, omdat we er zelf nog niet eens waren. Maar toen is wel de basis gelegd voor het unieke terroir van Zuid-Limburg; de kalkgronden uit de Krijt-tijd. Fameuze oude grond en een fonkelnieuwe wijn, samengesteld door Limburgse wijnexperts Maurice Warnier en Lidy van Kleef met de druiven van John Cox – Domaine Salamander. Duurzaam verbouwd, hand geplukt en zonder overbodige chemicaliën verwerkt, is deze wijn een ode aan haar bodem en onze natuur. Want de salamander, die loopt er nog altijd.

KRIJT 2018

De kleur van KRIJT is diep goudgeel en helder. In de neus domineert de weelderigheid met kruidigheid gecombineerd. Tonen van lychee, vlierbessen en bloemen wordt ingegeven door de Siegerrebe (10%), familie van de bekende Gewurztraminer. Honingaroma’s komen ook van de Pinot gris (35%). In gedachten zou het dan wel eens een zoete wijn kunnen zijn. Dat is ie in de mond zeker niet. Mondgevoel is drogend, zeer klein beetje restzoet en verder rond en vol. De frisheid komt tot stand door 55% Chardonnay en biedt mogelijkheden als aperitief en rijkere voorgerechten. De Pinot gris en Siegerrebe bieden aanknopingspunten voor visgerechten met rijke sauzen maar ook de pittiger en kruidige keukens uit het oosten. Maar ook lichtere kazen van geiten en schapenmelk zal zijn maatje in KRIJT vinden. De 2018 heeft ongeveer 13,5% alcohol en is daarmee voor Limburgse wijn vrij stevig.

Een vraag of bestellen? Kan via de site van Vinteur en Lidy’s Wine List